Rynek 50 plus

Bezglutenowy chleb zimowy

Przepis kulinarny marki Ocelio

Jeśli znudziło Wam się tradycyjne pieczywo – proponujemy pyszny chleb bezglutenowy z dodatkiem suszonej żurawiny! Przygotujecie go z mieszanki do wypieku chleba jasnego z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny, nasion słonecznika i orzechów włoskich. Idealny do śniadań i kolacji!

Składniki:
500g bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba jasnego (np. marki Ocelio)
470g wody
30g oleju
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich
3 łyżki słonecznika
100g żurawiny

Przygotowanie:
1. Mąkę, wodę oraz olej wymieszać w misce i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Nastawić piekarnik na 220 st. C.
3. Pozostałe składniki oprószyć łyżką mieszanki i po wyrośnięciu wymieszać z ciastem na chleb.
4. Keksówkę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto na chleb.
5. Po umieszczeniu w piekarniku zmniejszyć temperaturę na 200 st. i piec przez 40 minut.
Smacznego!



Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.