Rynek 50 plus
Dynia skarb jesieni
Dynio, dynio ogrodowa -
Kopciuszek cię wyhodował,
Wywdzięcz mu się dzisiaj mocą.
Dynio, dynio - bądź karocą !
Ch. Perrault " Kopciuszek "
Kopciuszek cię wyhodował,
Wywdzięcz mu się dzisiaj mocą.
Dynio, dynio - bądź karocą !
Ch. Perrault " Kopciuszek "
Królowa jesieni - dynia (cucurbita) jednoroczna lub wieloletnia roślina zielna, o owocach dużych, żółtych lub zielonych. Pochodzi z Azji Środkowej. Podobno do Europy "przywędrowała" wraz z Kolumbem z Ameryki, gdzie dotąd rosną dziko jej pokrewne gatunki. Przez stulecia była jednym z filarów diety Indian. Istnieje ponad siedemset jej odmian - nie wszystkie są ogniście pomarańczowe, są również dynie białe, żółte i czerwone. Dynia różnych odmian w polskim klimacie udaje się doskonale. Jest wyjątkowo cennym warzywem, i pod względem odżywczym, dużo wartościowszym od ogórka. Jadalna w stanie dojrzałym. Dojrzałe owoce dyni można przechowywać do 3 miesięcy w suchym pomieszczeniu w temp. 10 stop.
Dynia olbrzymia (cucurbita maxima) o żółtopomarańczowym, jadalnym miąższu, dynia zwyczajna (cucurbita pepo) i jej odmiany, m.in. szparagowa (kabaczki) oraz dynia oleista o bezłupinowych nasionach. Owoce dyni bywają różne co do wielkości, kształtu oraz zabarwienia skórki i miąższu. Skórka dość twarda, może być barwy ciemnozielonej, jasnożółtej aż do pomarańczowej. Miąższ jest soczysty, zawiera dużo karotenu - prowitaminy A. W nasionach znajduje się do 40% tłuszczu, 1,1 % błonnika, stosunkowo dużo białka, a także lecytyna, cukry, enzymy i fityna. Dynia jest zasadotwórcza.
Doktor Jadwiga Górnicka znana w Polsce jako specjalistka medycyny naturalnej wyodrębniła 44 schorzenia, na które dynia jest sprawdzonym i skutecznym lekarstwem. Są to m.in. bóle serca, nadciśnienie, niewydolność nerek, cukrzyca. Jej zdaniem wszyscy po 40 roku życia powinni włączyć dynię (szczególnie sok z miąższu) do codziennego menu.
W sezonie pyszną, zdrową i tanią dynię można przygotować na setki sposobów: zupy, główne dania, sosy, dżemy, marynaty i ciasta. Słynne "pumpkin pie" to ciasto dyniowe, bez którego nie można obyć się w święto Halloween.
Ciekawostki.
W Indiach dynie są kupowane nie tylko w celach konsumpcyjnych. Ludzie wieszają je także przed swoimi domami lub sklepami, żeby chroniły ich od złego spojrzenia.
Jaś latarenka, to główny symbol święta Halloween. Jest to wydrążona, wyszczerzona i od środka podświetlona dynia. Tak wykonany lampion symbolizuje pana o imieniu Jack, którego dusza wg. legendy zmuszona była błąkać się po świecie.
Tegoroczna dynia - olbrzymka spod Zelowa o wdzięcznym imieniu Matylda na zawodach w Niemczech zajęła trzecie miejsce. " Matylda" waży 840 kg, w obwodzie mierzy sobie 5,5 m. Można z niej zrobić ponad tysiąc litrów pysznej zupy w dziesiątkach wariantów.
Możliwości kulinarnych jest mnóstwo, dlatego postawmy tej jesieni na to źródło witamin i wartościowych składników odżywczych - na uniwersalną dynię. Smacznego!
Tekst, zdjęcie dyń zrobione 30 września 2017 r. na dorocznej wystawie " Owoce, warzywa, kwiaty" w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi, Zofia Górska
Dynia olbrzymia (cucurbita maxima) o żółtopomarańczowym, jadalnym miąższu, dynia zwyczajna (cucurbita pepo) i jej odmiany, m.in. szparagowa (kabaczki) oraz dynia oleista o bezłupinowych nasionach. Owoce dyni bywają różne co do wielkości, kształtu oraz zabarwienia skórki i miąższu. Skórka dość twarda, może być barwy ciemnozielonej, jasnożółtej aż do pomarańczowej. Miąższ jest soczysty, zawiera dużo karotenu - prowitaminy A. W nasionach znajduje się do 40% tłuszczu, 1,1 % błonnika, stosunkowo dużo białka, a także lecytyna, cukry, enzymy i fityna. Dynia jest zasadotwórcza.
Doktor Jadwiga Górnicka znana w Polsce jako specjalistka medycyny naturalnej wyodrębniła 44 schorzenia, na które dynia jest sprawdzonym i skutecznym lekarstwem. Są to m.in. bóle serca, nadciśnienie, niewydolność nerek, cukrzyca. Jej zdaniem wszyscy po 40 roku życia powinni włączyć dynię (szczególnie sok z miąższu) do codziennego menu.
W sezonie pyszną, zdrową i tanią dynię można przygotować na setki sposobów: zupy, główne dania, sosy, dżemy, marynaty i ciasta. Słynne "pumpkin pie" to ciasto dyniowe, bez którego nie można obyć się w święto Halloween.
Ciekawostki.
W Indiach dynie są kupowane nie tylko w celach konsumpcyjnych. Ludzie wieszają je także przed swoimi domami lub sklepami, żeby chroniły ich od złego spojrzenia.
Jaś latarenka, to główny symbol święta Halloween. Jest to wydrążona, wyszczerzona i od środka podświetlona dynia. Tak wykonany lampion symbolizuje pana o imieniu Jack, którego dusza wg. legendy zmuszona była błąkać się po świecie.
Tegoroczna dynia - olbrzymka spod Zelowa o wdzięcznym imieniu Matylda na zawodach w Niemczech zajęła trzecie miejsce. " Matylda" waży 840 kg, w obwodzie mierzy sobie 5,5 m. Można z niej zrobić ponad tysiąc litrów pysznej zupy w dziesiątkach wariantów.
Możliwości kulinarnych jest mnóstwo, dlatego postawmy tej jesieni na to źródło witamin i wartościowych składników odżywczych - na uniwersalną dynię. Smacznego!
Tekst, zdjęcie dyń zrobione 30 września 2017 r. na dorocznej wystawie " Owoce, warzywa, kwiaty" w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi, Zofia Górska
Dołącz do dyskusji - napisz komentarz
anonim 03/11/2023, 10:26
"Nie wywoźcie dyń do lasu!" - Apel leśników po hallowen.
łodzianka 29/10/2020, 9:31
Zapraszam do lektury artykułów tematycznie poświęconych dyni - królowej jesieni. Na naszym portalu jest
ich naprawdę sporo. Dynia, - smaczna, pożywna i bardzo tania, to źródło naszych sił i zdrowia. Polecam!
autor 22/10/2017, 10:00
Zarówno sok jak i pestki z dyni mają te same właściwości lecznicze. Natomast sok z dyni jest znakomitą odtrutką dla palaczy papierosów .Wspiera prawidłowe odżywianie wszystkich komórek w krwiobiegu.
anonim 22/10/2017, 9:05
Bardzo proszę Autorkę o przepis na sok z dyni, jakie owoce dodać aby był pyszny i zdrowy? Dodam że nie posiadam sokowirówki.