Rynek 50 plus

Słodkości z warzyw?

Okres świąteczno-noworoczny to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole. Coraz częściej w bożonarodzeniowym menu pojawiają się nowoczesne dania, które stanowią idealne dopełnienie tradycyjnych potraw. Szukasz pomysłów na niezwykle smaczne słodkości? Te przepisy zagoszczą w Twojej kuchni, nie tylko od święta. Będzie smacznie, zdrowo i… z miłością do planety!


Dania oparte na roślinach są nie tylko smaczne, ale dostarczają również niezwykle cennych składników odżywczych i błonnika. Roślinne przysmaki doskonale sprawdzą się na świątecznym stole, a w okresie karnawału będą ciekawym urozmaiceniem menu. Dodatkowo, jeśli przygotujemy je zamiast słodyczy zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego, zrobimy świąteczny prezent także naszej planecie. Okazuje się bowiem, że nasze codzienne wybory i drobne  zmiany na naszym talerzu mogą zaowocować wielką zmianą dla środowiska.
Produkcja roślinna w porównaniu z hodowlą zwierząt jest mniej obciążająca dla planety. Pozwala zaoszczędzić wodę, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i przywrócić ziemi bioróżnorodność – mówi edukatorka żywieniowa, Joanna Lotkowska, z organizacji ProVeg – Mogli się o tym przekonać uczniowie, którzy wzięli udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. Wspólnie z rodzicami i nauczycielami zamienili blisko 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne. Dzięki temu zaoszczędzili około 83 mln litrów wody i wyemitowali  o 677 tys. kg CO2 mniej!
Dlatego, jeśli chcesz zaskoczyć przyjaciół niezwykłymi przepisami i pokazać im, jak w prosty sposób mogą również poprawić kondycję planety zamiast tradycyjnych ciast, wypróbuj przepis na przepyszny piernik z pomidorami, czekoladowe brownie z buraka lub pachnące pomarańczą ciasto dyniowe.

Pomidorowy piernik z powidłami śliwkowymi

 Czas przygotowania:  60 minut
Liczba porcji:  8 
Składniki:
1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
100 g gorzkiej czekolady
1 banan
4 łyżki powideł śliwkowych
½ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka przyprawy do pierników
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
30 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Pomidory z puszki, olej, pokrojonego banana oraz cukier miksujemy razem do uzyskania puszystej masy.
Mąki przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy pozostałe suche składniki: proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól, mieszamy.
Mieszamy ze sobą mokre składniki i  dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Polewą, która powstanie z połączenia składników, polewamy ciasto. Na koniec posypujemy je  posiekanymi orzechami laskowymi.

Czekoladowe ciasto korzenne


Czas przygotowania:  60 minut
Liczba porcji:  6
Składniki:
4 dojrzałe banany
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
100 g mąki migdałowej
50 g mąki gryczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
80 ml napoju migdałowego
80 ml oleju słonecznikowego
1 czekolada gorzka

Sposób przygotowania:
Czekoladę  zmiksuj w naczyniu miksującym.  Dodaj banany i jabłka bez skórki.  Wlej  napój migdałowy i wymieszaj.
Przyprawy, mąkę migdałową, kakao i sodę wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj do naczynia miksującego i całość  zmiksuj.  Następnie wlej powoli olej i miksuj aż do dokładnego połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm natłuść odrobiną oleju i oprósz kakao. Przelej do niej ciasto.
Piecz przez ok 40-50 minut w  piekarniku nagrzanym do  180 stopni.


Dyniowe  przysmaki  z pomarańczą


Czas przygotowania:  60 minut
Liczba porcji:  6
Składniki:
150 g migdałów
150 g fig suszonych
80 g płatków owsianych
1 pomarańcza
½ łyżeczki cynamonu
2 goździki
Masa:
400 g orzechów z nerkowca
1 puszka napoju kokosowego
200 g dyni
45 gramów ksylitolu
125 g oleju kokosowego
1 pomarańcza
1 cytryna
4 łyżki likieru Cointreau
2 łyżeczki cynamonu
1 laska wanilii
Wykończenie:
200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym
100 g nasion chia

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej gorącą wodą. W moździerzu rozetrzyj goździki. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.
Zmiksuj płatki owsiane, figi, skórkę z pomarańczy, migdały i przyprawy. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Następnie przelej ją do okrągłych foremek i wstaw do lodówki.
Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc.
Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki. Pomarańczę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok z cytryny. Wyciągnij ziarenka z laski wanilii.
Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, olej i napój kokosowy oraz likier Cointreau zmiksuj razem aż do powstania gładkiej masy.
Masę przelej do foremek, na schłodzone spody ciasta. Pozostaw w lodówce przez około 12 godzin do zastygnięcia.
Nasiona chia zalej gorącym napojem sojowym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy dyniowej.
Podawaj schłodzone

Dołącz do dyskusji - napisz komentarz

Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi.
Obraźliwe komentarze są blokowane wraz z ich autorami.

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj pierwszy komentarz i bądź motorem nowej dyskusji. Zachęcamy do tego.